Vestiging Hooghuistaat tot 1969

!
00111

Geschiedenis tot 1969

We gaan terug tot het jaar 1854 toen werd opgericht de Firma  v.d. Heijden. Deze voorouders starten in dat jaar een woninginrichting met verkoop, vervaardigen en reparatie van allerlei meubelen, vloerbedekking en gordijnen. Over deze periode is helaas niets verder bekend.
Sinds die tijd is de onderneming diversen keren verhuisd.  Begin 1900 was deze gevestigd aan het Stratumseind in Eindhoven op een eiland tussen de dommel en de stadsgracht (deze laatste is later gedempt). Hier werd toen de eerste winkel geopend door A. van der Heijden.

Woninginrichting op het  Stratumseind - Kasboek begin 1900 (regel 11 knecht 12 cent per uur!!)   


Echter tijdens de crisisjaren '30 moest de winkel weer worden gesloten wegens de slechte economie van die tijd. Men ging echter door met de onderneming maar niet meer in een winkel maar op een werkplaats alwaar men meubelen en gordijnen op maat maakte en met de handkar en bakfiets bij de klant afleverde.

Hieronder inrichting van oude stoffeerderij en mijn vader (links), zijn broer en een werknemer bij een werkplaats eind 50 er jaren.

 

In de jaren tot 1950 was deze onderneming echter al uitgegroeid tot een bekende woninginrichting in Eindhoven en omgeving. Na de oorlog werd de zaak verplaatst naar de Broekseweg in Woensel (deelgemeente van Eindhoven) en ook nog kort aan de Lijmbeekstraat. Het ging toen nog steeds vooral om opdrachten die aan huis werden gegeven. Men ging met staalboeken en voorbeelden naar de klanten toe waar dan ter plaatse werd bekeken wat een goede kleur en of model nodig was voor gordijnen, karpetten en ander vloerbedekking en of behang. Deze werden dan in het atelier uitgewerkt en materiaal bij diversen groothandels besteld, waarna de bestelling als deze klaar was bij de klant werd thuisbezorgd en meteen werd opgehangen en gelegd voor tapijt en linoleum. Dit ging toen allemaal nog met de bakfiets pas daarna kwam de mogelijkheid van vervoer met een kleine auto

Dit was een erg omslachtige manier van werken daarom werd in 1950 door J.v.d. Heijden een pand betrokken aan de Hooghuisstraat waar toen noodgebouwen waren verrezen. Deze noodgebouwen waren noodzakelijk na de diversen bombardementen in het centrum van Eindhoven en Woensel in 1944, waarbij veel panden waren verwoest.
In één van die panden werd een winkel geopend met een showroom waar de klant zelf kon uitzoeken op het gebied van bedden en ledikanten, vele soorten vloerbedekking, gordijnen en verder alles wat met het inrichten van een woning bij kwam kijken.

 

Begon men eerst klein op no 49 al spoedig werden de nevenstaande panden bij het geheel getrokken wat meer ruimte opleverde voor het tentoonstellen van goederen met tevens ook een ingang op de Keizersgracht (zie rechtse foto)

Hooghuistraat na de oorlog met rechts het pand waar de winkel was gevestigd

En dit is tevens het begin geweest van de omslag naar een ander soort artikel. Want toen besloot J.v.d. Heijden in 1964 een heropening te organiseren met als decoratie een noviteit. En wel artikelen uit China en verre Oosten. In de vorm van vazen en beelden puur als aankleding van de winkel. Echter toen de klanten steeds vaker vroegen of deze artikelen ook verkocht zouden kunnen worden is J.v.d. Heijden de artikelen gaan prijzen, en deze artikelen zouden inderdaad steeds vaker verkocht gaan worden.
Daarna is de omslag binnen een paar jaar snel gegaan, de bedden, ledikanten en gordijnen gingen de ene deur uit en in de andere kwamen Beelden, porselein en zoveel meer artikelen binnen.
De naam is ook in die tijd ontstaan en wel door de klanten zelf die zeiden “kom we gaan even naar De Chinese Winkel”. Deze naam is toen een begrip voor de mensen geworden die een leuk cadeautje of iets nuttigs als apart porselein, of toch iets decoratief als een tinnen bord of koperen bloempot zoeken.
 

Ikzelf als twaalfjarige bij de voordeur van de winkel in de Hooghuisstraat met mijn vader en opa bij de sluiting van de winkel in 1969

 

 Deze noodgebouwen bleven langer staan dan de gemeente had voorzien maar uiteindelijk zouden die toch het veld moeten ruimen.
In 1969 werd De Chinese Winkel daarom gedwongen snel te verhuizen omdat de winkels en bedrijven aan de Hooghuisstraat nu snel zouden worden afgebroken.

Dat dit vlug moest gebeuren had natuurlijk het nadeel dat we een nieuwe locatie niet voor het uitzoeken hadden, maar zijn daar uiteindelijke toch in geslaagd. Al was dit niet onze eerste optie dat was eigenlijk een leeg staand pand tegenover de Catharina kerk de oude locatie van Peek en Cloppenburg. Dit grote pand zou samen met Mei Ling (van de huidige Mandarin Garden op de Geldropseweg) worden betrokken. Helaas is dit toen niet doorgegaan en waren we noodgedwongen iets anders te zoeken het werd het een gebouw schuin aan de overzijde op de Keizersgracht 26.
 

Peek en Cloppenburg (rechts op de 1e foto) het beoogde pand in 1969. Interieur van Mandarin Garden van Mei Ling in 1979 toen gevestigd op de hoek van de Geldropseweg.