Markt 56 (noodwinkel)
<<<

Afbraak 1990 winkel
op de Markt    >>>
Markt
Kijk ook op onze
Internetwinkel
Alle artikelen en fotoos op de website van De Chinese Winkel mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder voorafgaande toestemming van de webmaster van De Chinese Winkel.
Deze nieuwe locatie werd gevonden op Markt 5, een voormalige jeans zaak van Dhr.Harry Engels.
Een oud pand uit begin 1800 (zie foto's onderaan deze pagina). Het pand was een blikvanger op de markt met een opvallende witte voorpui en arcade. Die mensen heden ten dagen nog herkennen als men er over praat. Ook binnen het pand was voldoende ruimte, 6 meter breed en 21 meter diep, om ons breed assortiment te kunnen tonen. Een wenteltrap gaf toegang tot de 1e etage waar magazijn en kantoor waren gevestigd.

De winkel opende in 1982 in een totaal vernieuwd interieur. Het assortiment van de Keizersgracht werd overgenomen, echter ook hier verdwenen artikelgroepen en kwamen andere nieuwe artikelen binnen.
Het mandwerk verdween na een paar jaar. De collectie schelpen en mineralen breide steeds verder uit. Ook de collectie sieraden werd langzaam groter zoals ook de oosterse kleding met een grote collectie Chinese en Japanse kimono's.
De op de Keizersgracht gestarte collectie pijpen, doosjes en chilums voor het roken van hasj en weed breide zich verder uit. Verder kwamen er ook aparte spelen in de collectie zoals schaakspelen en oosterse spelen als May Yong en Go.
Het speciale aan deze plaats was toch wel de ligging, midden in het centrum van Eindhoven met een gezellige sfeer en een betrekkelijk rustige omgeving t.o.v. de vorige locatie. Natuurlijk waren er af en toe grote feesten, concerten en festivals wat extra drukte met zich mee bracht zoals Jazzdagen, Fiesta del Sol  en Alle Hop.
Wij waren dan ook zeker niet blij met de plannen van de gemeente voor nieuwbouw aan deze kant van de markt en Nieuwstraat, want dit zou betekenen dat we opnieuw zouden moeten verkassen juist nu we een perfecte locatie hadden gevonden.
Er heeft dan ook menig enerverende onderhandelingen plaats gevonden voor dat wij bereid waren om mee te werken aan een oplossing.

Opnieuw zouden we gaan verhuizen nu voor 2.5 jaar naar een noodlocatie in de zogehete Hob-Units die intussen op de markt waren geplaatst. De Hob-Units was een staaltje “blokkendoos” bouw die snel uit de grond werd gestampt maar toch redelijk was afgewerkt voor een noodgebouw.
Met ons zouden hier tevens worden gevestigd: Aurora bloemen, pannekoekhuys, blom kousen en enkele andere die toen aan de Nieuwstraat waren gevestigd.
Toen begin 1992 de bouw van de Heuvel Galerie zover was gevorderd konden wij de definitieve voorbereiding beginnen voor de laatste verhuizing richting Heuvelplein de huidige locatie in de Heuvel Galerie.
Bouw Hob Units  


Eindhovense Markt 1927 (middelste foto)
Markt 5 is het pand in het midden naast het grotere bankgebouw.

De Markt in 1957 (onderste foto).
Markt 5    van 1982 tot 1990
Foto winkel markt
Markr 56
Afbraak winkel
Ho units markt
Markt 1927
Markt 1957
Home
Heuvel Galerie