Hooghuisstraat tot 1969
Kijk ook op onze
Internetwinkel
Alle artikelen en fotoos op de website van De Chinese Winkel mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden zonder voorafgaande toestemming van de webmaster van De Chinese Winkel.
                     Stempel woninginrichting

Opening begin 1950.
<<<
We gaan terug tot het jaar 1854 toen werd opgericht de Firma  v.d. Heijden. Deze voorouders starten in dat jaar een woninginrichting met verkoop, vervaardigen en reparatie van allerlei meubelen, vloerbedekking en gordijnen. Over deze periode is helaas niets verder bekend.
Sinds die tijd is de onderneming diversen keren verhuisd.  Begin 1900 was deze gevestigd aan het Stratumseind op een eiland tussen de dommel en de stadsgracht (deze laatste is later gedempt). Hier werd toen de eerste winkel geopend door A. van der Heijden.
Echter tijdens de crisisjaren '30 moest de winkel weer worden gesloten wegens de slechte economie van die tijd. Men ging echter door met de onderneming maar niet meer in een winkel maar op een werkplaats alwaar men meubelen en gordijnen op maat maakte en met de handkar en bakfiets bij de klant afleverde.

In de jaren tot 1950 was deze onderneming echter al uitgegroeid tot een bekende woninginrichting in Eindhoven en omgeving. Na de oorlog werd de zaak verplaatst naar de Broekseweg in Woensel (deelgemeente van Eindhoven) en ook nog kort aan de Lijmbeekstraat. Het ging toen nog steeds vooral om opdrachten die aan huis werden gegeven. Men ging met staalboeken en voorbeelden naar de klanten toe waar dan ter plaatse werd bekeken wat een goede kleur en of model nodig was voor gordijnen, karpetten en ander vloerbedekking en of wandbehang. Deze werden dan in het atelier uitgewerkt en materiaal bij diversen groothandels besteld, waarna de bestelling als deze klaar was bij de klant werd thuisbezorgd en meteen opgehangen voor gordijnen, en gelegd voor tapijt en linoleum.
Dit was een erg omslachtige manier van werken daarom werd in 1950 door J.v.d. Heijden een pand betrokken aan de Hooghuisstraat waar toen noodgebouwen waren verrezen. Deze noodgebouwen waren noodzakelijk na de diversen bombardementen in het centrum van Eindhoven en Woensel, waarbij veel panden waren verwoest.
In dit pand werd een winkel geopend met een showroom waar de klant zelf kon uitzoeken op het gebied van bedden en ledikanten, vele soorten vloerbedekking, gordijnen en verder alles wat met het inrichten van een woning bij kwam kijken.
Begon men eerst klein op no 49 al spoedig werden de nevenstaande panden bij het geheel getrokken wat meer ruimte opleverde voor het tentoonstellen van goederen.
En dit is tevens het begin geweest van de omslag naar een ander artikel. Want toen besloot J.v.d. Heijden in 1964 een heropening te organiseren met als decoratie een noviteit. En wel artikelen uit China en verre Oosten. In de vorm van vazen en beelden puur als aankleding van de winkel. Echter toen de klanten steeds vaker vroegen of deze artikelen ook verkocht zouden kunnen worden is J.v.d. Heijden de artikelen gaan prijzen, en deze artikelen zouden inderdaad steeds vaker verkocht gaan worden.
Daarna is de omslag binnen een paar jaar snel gegaan, de bedden, ledikanten en gordijnen gingen de ene deur uit en in de andere kwamen Beelden, porselein en zoveel meer artikelen binnen.
De naam is ook in die tijd ontstaan en wel door de klanten zelf die zeiden “kom we gaan even naar De Chinese Winkel”. Deze naam is toen een begrip voor de mensen geworden die een leuk cadeautje of iets nuttigs als apart porselein, of toch iets decoratief als een tinnen bord of koperen bloempot zoeken.

Deze noodgebouwen bleven langer staan dan de gemeente had voorzien maar uiteindelijk zouden die toch het veld moeten ruimen.
In 1969 werd De Chinese Winkel daarom gedwongen snel te verhuizen omdat de winkels en bedrijven aan de Hooghuisstraat nu snel zouden worden afgebroken. Dat dit vlug moest gebeuren had natuurlijk het nadeel dat we een nieuwe locatie niet voor het uitzoeken hadden, maar zijn daar uiteindelijke toch in geslaagd. Noodgedwongen werd het een gebouw schuin aan de overzijde op de Keizersgracht 26.
Bladzijde uit een oud kasboek
Click op foto voor vergroting!
Mijn vader J.v.d. Heijden (links)
met rechts zijn broer Leo v.d. Heijden.
met een werknemer.
<<<

Assortiment uit de winkel van de Hooghuisstraat rond 1955      >>>
Opening begin 50er jaren
Eindhovens dagblad 1954
Stempel hooghuistraat
Stempel woninginrichting
Oud kasboek
Foto hooghuisstraat
Home
Keizersgracht